Kasih-sayang tiada batasnya...hari ini hilang, esokkan menjelma...

Sunday, November 13, 2011

Valvular Heart Disease - Ujian Allah Buatku.....

Ya Allah! Berikanlah kekuatan, ketabahan dan kesihatan untuk terus melihat permata hatiku ini membesar.....

Salam. Esok (14/11/2011) saya ada temujanji perubatan di Hospital Putrajaya. Bermula dengan ujian ulangan imbasan 'Echocardiography'.

*

*

*

*

Fungsi injap adalah memastikan darah mengalir one-way, so bila darah nak reverse injap akan tertutup menghalang darah. Tetapi dalam kes injap insufficiency ini, injap tak dapat tertutup, so akan ada "regurgitation" iaitu backflow - darah mengalir ke belakang balik. So bila darah mengalir ke belakang, ia akan terkumpul di ruangan jantung sebelumnya semula, so jantung kena pam lebih kuat lagi lah (sebab darah makin banyak). Kedua2nya menyebabkan jantung perlu pam lebih kuat, ianya menambah beban kepada jantung. Lama kelamaan jantung akan semakin kuat dan membesar, diberi nama "hypertrophy", tetapi ini mekanisma kompensatif sementara sahaja. Setelah beberapa ketika, jantung akan semakin penat, ia tak dapat lagi pam dengan kuat. Ia akan menjadi semakin lemah, menyebabkan "lemah jantung" atau istilahnya, heart failure.

*

*

*

*


Elakkan dari aktiviti fizikal yang kuat, elakkan dari stress. Jaga pemakanan. Buat appointment dengan doktor secara berkala untuk monitor tahap perkembangan penyakit.

*

*

*

*

Doakan yang terbaik buat saya!

1 comment:

  1. Salam Ina, ingat ke kat akak?? Thank you for the wish on my dotter's UPSR. Sungguh memalukanlah sebab baru pagi ni akak bukan blog akak dan found your lovely message. Dan terus akak masuk blog Ina, just to view latest update. Rolled my eyes kali ni! SubhanaAllah, akak sgt terkejut membaca ini. Ina, be strong. Sedih bila akak baca entry Ina. Ujian ALLAH pada hambaNYA yg dipilih. Akak doakan agar Ina kembali pulih and you have more great and beautiful moment to share with ur love ones. Saat ini air mata berlinang... apa pun, doa akak sentiasa buat Ina. Ya ALLAH berikan kekuatan buat hambaMu ini dalam melalui ujianMu, Amin.

    ReplyDelete