Kasih-sayang tiada batasnya...hari ini hilang, esokkan menjelma...

Sunday, November 21, 2010

Ahli Baru Rumah Kami


2 ekor kura-kura peliharaan anak-anakku....


Ini pula 5 ekor ikan pelbagai jenis yang menjadi 'penenang' tatkala aku rasa stress....seronok tau tengok ikan-ikan ini berenang!


Salam. Suspens? Ha...ha...ha.... inilah dia ahli baru rumah kami....2 ekor kura-kura dan 5 ekor ikan. Mulanya anak-anak yang minta nak bela.....jadi aku pun belilah ikan tu dahulu. Apabila ke kedai 'Fish Love Pet Enterprise' tu sekali lagi.... si Along minta nak kura-kura pulak.
*
*
*
*
*
Setakat ini, akulah yang 'membela' haiwan-haiwan ini sepenuhnya.....anak-anak 'membela' pada namanya sahaja!


p/s : Along dan Adik betul-betul asyik dengan kura-kura.....sampaikan nak tidur tepi kura-kura!

Arabian Nights of Glory @ Pullman Putrajaya Lakeside

Kad jemputan bekas tangan Ustz. Ariesha Khana.....kreatif, kan?


Yang berbaju serba ungu tu lah tuan punya blog ni!!!!!

Inilah dia plak yang aku tak sangka nak dapat pada malam itu.....syukur!!!!



Salam. Bertemu kembali. Dalam kesibukan mengejar tarikh akhir menghantar takwim dan perancangan panitia untuk tahun 2011, aku masih sempat menulis entri ini.
*
*
*
*
*
*
Kenapa tiba-tiba entri ni bertajuk Arabian Nights? Ini disebabkan oleh tema majlis makan malam akhir tahun bagi guru-guru dan staf SKPP 16(1). Ia berlangsung pada 15 November 2010 yang lalu bertempat di Pullman Putrajaya Lakeside Hotels & Resorts yang bertaraf 5 bintang. Nasib baiklah ada majlis yang sebegini....kalau tidak, memang tak terjejak tempat-tempat seperti ini.
*
*
*
*
*
*
Antara objektif utama majlis makan malam akhir tahun ini diadakan adalah untuk memberi pengiktirafan kepada guru-guru yang telah bekerja keras sepanjang tahun 2010 yang lalu.
Setiap tetamu yang hadir diberi 'door gift' iaitu set mini Tupperware. Kemudian, diadakan juga cabutan bertuah yang mana aku telah menerima sebuah seterika baju yang baharu! Selain itu, turut diadakan juga permainan. Kali ini, aku memenangi acara 'Siapa ada duit syiling paling banyak?' Ha...ha...ha....sebab tu beg tangan aku berat yang amat!!!!
*
*
*
*
*
Acara paling meriah ialah pakaian terbaik mengikut tema yang mana penjuriannya dilakukan oleh staf Pullman. Untuk segmen ini, aku kurang bertuah sebab aku ni tak pandailah nak bergaya-gaya ni.....Kategori lelaki dimenangi oleh Cikgu Faizal dengan pakaian pahlawan Perang Uhud. Kategori perempuan pula dimenangi oleh Ustazah Ariesha Khana dengan pakaian puteri Arab....memang cantiklah!
*
*
*
*
*
Malu tau....sebab tempat parking dengan venue majlis agak jauh....sepanjang jalan, kami kena gelak dengan staf-staf hotel.....mana taknya, pak Arab dan mak Arab yang menginap di situ pun tak 'seArab' macam kami!!!!! Memang kenangan manis betullah....
*
*
*
*
*
Yang paling aku tak sangka, plak yang cantik berkilat seperti dalam gambar di atas tu menjadi milik aku! Alhamdulillah.............syukur sangat!!!!!!!!


p/s : Untuk rakan-rakan guru yang mengenaliku dan masih berkhidmat di SJK.....bebaskanlah diri anda dari sana.........................

Thursday, November 11, 2010

Birthday Boys




Salam. Pada 16 Julai yang lalu, Daniel Luqman Hafizi genap berusia 4 tahun....dan pada 8 November yang lalu pula, Zahin Ashraf Hakimi pula genap berusia 3 tahun. Saya tidak pernah mengadakan majlis hari lahir besar-besaran....cukup sekadar diraikan oleh ahli keluarga sahaja.
*
*
*
*
*
Pada tahun lalu, saya ada menghantar kek hari lahir ke taska anak-anak di samping menyediakan 'goodies bag' untuk kawan-kawan mereka. Tahun ini saya memilih untuk meraikan hari lahir mereka secara sederhana.
*
*
*
*
*
Kek hari lahir dibeli dari The Baker's Cottage ( black forest cake ) sementara hidangan sampingan diperolehi dari KFC.
*
*
*
*
*
Kepada Along dan Adik :
Mak doakan agar kamu berdua sihat sejahtera, dilimpahi rahmat, dilindungi Allah dan dipermudahkan urusan kamu untuk menjadi anak-anak yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Amin.

JJCM @ Yankie's Hut




Salam. Gambar-gambar ini diambil ketika kami sekeluarga keluar makan untuk meraikan hari lahir adikku iaitu Ikhwan Hanip. Kami memilih untuk makan di Yankie's Hut kerana tempat makan ini ada menyediakan pondok-pondok sebagai lokasi untuk menjamu selera selain daripada makan di meja makan.
*
*
*
*
*
*
Saya memilih pondok kerana anak-anak boleh bergerak bebas dan makan dengan selesa umpama makan dalam suasana rumah kampung. Kawasan persekitarannya dikelilingi malar hijau benar-benar mengimbau kenangan zaman kanak-kanak ketika rumah pusaka arwah tok di kampung masih ada. Ketika itu, saya sangat suka makan dengan konsep 'berkelah' iaitu makan di bawah pokok, makan di beranda rumah atau pun hanya makan di pangkin.
*
*
*
*
*
*
Malam itu, kami memilih menu steambot di samping ikan siakap masak tiga rasa, cendawan goreng tepung dan sayur campur.
*
*
*
*
*
*
Sekian, wassalam.

Friday, November 5, 2010

Kala Anak-anak Sakit....





Salam. Dah lama rasanya saya tidak menulis di sini kerana ada tugasan lain yang lebih perlu diutamakan. Alhamdulillah....kini ada sedikit kelapangan untuk mencoret sesuatu di sini.
*
*
*
*
*
Pada 20.10.2010 yang lalu, kedua-dua anakku diserang demam cacar atau lebih dikenali sebagai 'chicken pox'. Kasihan betul tatkala melihat keadaan mereka terutama si adik kerana biji-biji cacarnya besar-besar belaka.
*
*
*
*
*
Ketika anak-anakku terpaksa dikuarantinkan, saya dan Encik Suami bergilir-gilir menjaga mereka. Terima kasih juga kepada pentadbir SKPP 16(1) yang prihatin dengan keadaan yang menimpa anak-anak saya.
*
*
*
*
*
Alhamdulillah, kini anak-anakku semakin pulih. Bekas-bekas luka dan parut mereka telah ku sapu dengan produk Healin Gamat iaitu 'Lukano' di samping memberi mereka minum 'Zaniplus', yang juga merupakan salah satu produk Healin Gamat.
*
*
*
*
*
Semoga anak-anakku sentiasa sihat sejahtera. Si Along akan memasuki prasekolah 5 tahun mulai tahun hadapan. Maka, akan bermulalah episod baru dalam hidupku sebagai ibu dan wanita bekerja yang mempunyai anak yang bersekolah. Doakan, ya!
*
*
*
*
*
Wassalam.