Kasih-sayang tiada batasnya...hari ini hilang, esokkan menjelma...

Monday, May 31, 2010

Tepung Goreng Ayam Boleh Buat Cekodok?



Salam. Haaaa......mesti pelik, kan? Tapi itulah yang berlaku....aku dah cuba pun! Tepung Goreng Rangup Serbaguna Cap Bestari tu aku beli daripada Ustaz Kamal, cikgu sekolah aku. Harganya cuma RM 8 sahaja bagi pek 1 kg. Mulanya aku ingat nak buat tepung gorengan ayam sahaja tapi tiba-tiba Ustaz Kamal kata boleh buat cekodok...aku ingatkan ustaz saja-saja cakap.....Tatkala ustaz tengok aku macam tak berapa nak percaya....ustaz kata balik pi cuba....sungguh aihhhh....
*
*
*
*
*
Makanya aku pun cubalah....campur tepung goreng rangup sikit dalam adunan tepung gandum...bubuh garam sikit, jemput comel2 dan goreng! Memang sedap baunya....rasanya apatah lagi! Bila makan pulak....cekodok tu memang ranguplah......berebut-rebut anak aku nak ambik.......
( pedas pun diorang makan jugak! )
*
*
*
*
*
Tengah hari pulak dengan tepung goreng rangup yang sama aku buat gorengan ayam. Istimewanya tepung ni kita tak perlu celup ayam dalam putih telur sebelum nak salut....cukup sekadar dibancuh tepung ni dengan sedikit air. Gaul rata & perapkan. Bila nak goreng nanti, taburkan sikit lagi tepung ni kat atas ayam tu.....senang, kan?
*
*
*
*
*
Kalau nak lagi sedap, perapkan ayam yang dah disalut tu semalaman....esoknya baru goreng....
*
*
*
*
*
Selamat mencari & mencuba!

Saturday, May 29, 2010

Cerai Diaper : Along Memang Boleh Diharap


Salam. Alhamdulillah.....Along memang boleh diharap sekarang. Mula-mula dulu agak susah juga sampaikan aku terpaksa bertegas dan garang dengan Along demi untuk mengajarnya bercerai diaper. Kalau kawan aku, MR agak bimbang untuk tidur petang kerana bimbangkan Mencahnya terbuang air............aku pula dah boleh menarik nafas lega sekarang.
*
*
*
*
*
Walaupun Along ni cakapnya belum benar-benar terus, tapi dia tahu bila masanya dia nak buang air kecil, dia perlu ke tandas. Dia akan selesaikan urusannya, jirus air pada 'bebird', kaki & tangannya baharulah dia keluar dari tandas. Sudah beberapa kali aku perhatikan kelakuannya itu....Alhamdulillah, berhasil juga ajaran aku padanya.
*
*
*
*
*
Begitu juga tatkala dia ingin membuang air besar, dia akan segera ke tandas....selesaikan urusan dan panggil mak bila dah masanya untuk beristinjak.
*
*
*
*
*
*
*
Sebelum ini aku agak bimbang kerana aku bercadang untuk memasukkan Along ke tadika tahun hadapan....sampaikan aku minta pendapat k Pah (tuan punya Tadika Aulad).....nampaknya kebimbangan aku itu mulai sirna sedikit demi sedikit.....Macam tak percaya pula yang si Along dah nak masuk tadika......cepat betul masa berlalu......bila Along dan Adik dah mula bersekolah, maknya pun akan kembali 'bersekolah'.................
( aku pun nak jugak merasa pakai jubah & topi hitam 4 segi berjurai-jurai )
*
*
*
*
*
*
Doakan aku berjaya, ya!
Wassalam.

Friday, May 28, 2010

Wajah-Wajah Kesayangan Hamba........

Irfani, Shauqi & Nabil Hakeem

Naszlan, Shauqi, Athirah, Natasha, Iman, Aqilah, Izzati & Adibah

Hazirah, Izzati, Sarah, Ain Farhana, Iman, Nafis, Shauqi & Irfani

Irfani, Shauqi, Iman, Natasha, Qurratuaini, Athirah, Aqilah & Izzati

Last but not least........Hidayah Sobri

Salam. Inilah antara wajah-wajah muridku...........yang ini daripada kelas 6 Excellent. Di kelas ini, aku mengajar subjek Bahasa Melayu & Kajian Tempatan.
*
*
*
*
*
*
Macam-macam gelagat anak2 yang sedang membesar ini.....yang memang menuntut kesabaran aku............
*
*
*
*
*
*
Baru aje Darjah 6 tapi dah pandai "minat-minat" kat seseorang..........ada aje pasangan gossip masing-masing..........belum lagi yang terbawa-bawa dengan imej tektoniknya.........yang pandai melaram pun ada! Datang ke sekolah dengan beg kecil berisi sikat, bedak wangi, minyak wangi...........
*
*
*
*
*
*
Hmmmmmm..........alahai.........
*
*
*
*
*
*
Walau apa pun ragam kamu anak-anakku........jangan lupa ujian besar yang akan kamu tempuh pada awal September ini...........belajar & ulangkaji di samping memohon pada Allah.....mintalah keredhaan ibu bapa & guru2 kamu.............
Wassalam.

Gerai Teh O Beng 70 Sen

Along leka mewarnai lukisan pada buku mewarna barunya.....

Adik termenung menanti makanan dihidangkan.....

Along.....masih dengan buku dan krayon barunya.......

Salam. Siap aje gunting rambut, berlari-lari budak2 ni ke kedai mainan. Along ambil buku mewarna dan krayon, Adik ambik topi dan wisel, aku pulak ambik klip rambut dan abah diorang tukang bayar............lepas tu Along cakap "Mak, Along lapar...."
*
*
*
*
*
Maka, masuklah kami 4 beranak ke dalam kedai bernama Gerai Teh O Beng 70 Sen ni....
(teh o aisnya walaupun berharga 70 sen je....sedap jugak )
*
*
*
*
*
*
Antara hidangan yang kami pesan ialah sup cendawan, ayam goreng kunyit, nasi putih, telur dadar, nasi goreng kampung, mi bandung, teh o ais & sirap limau.
Sekian.

"Mak, uting ambut...."

Sebelum digunting rambutnya.....

Sedang digunting rambut....sampai terlentok kepala Along

Lepas Along, Adik pulak..............

Sampai terkenyit-kenyit mata Adik........

Salam. dah 2,3 hari si Along minta belikan mainan untuknya..........tapi sebab belum gaji lagi, aku buat-buat tak dengar aje.....semalam, dia minta lagi.....tapi sebab kami tak layan permintaannya itu.....Along tukar topik....terus dia kata nak gunting rambut pulak....
( diorang memang rimas berambut panjang, sebab tu selalu style botak aje )
*
*
*
*
*
*
Si Along ni memang cerdik sebab dia tahu kedai gunting rambut tu bersebelahan dengan kedai mainan........
( alah.........kedai SaveCost 99 aje....aku ni kan golongan sederhana )
*
*
*
*
*
*
Jadinya semalam.....pergilah kami 4 beranak ke kedai gunting rambut.....itupun naik motor aje...........
( budak2 ni suka sgt sebab dpt naik motor, aku pun lega sbb tak payah pening cari parking )
*
*
*
*
*
*
Mula-mula, gunting rambut Along dahulu.....kemudian rambut Adik pulak. Akhir sekali, gunting rambut abahnya pulak.............tiga kepala kena RM 18.
Sekian.

Terima Kasih Wahai Muridku...


mug dan coklat serta gula-gula
sejadah, kad, mug mini, pemegang nota

pen, tuala dapur, rantai kunci

buku nota, kotak aksesori, mug mini & bakul
kad ucapan & penanda buku
bunga

Salam. Inilah antara hadiah pemberian muridku sempena sambutan Hari Guru SKPP 16(1) pada 26 Mei 2010 yang lalu. Terima kasih anak-anak kerana mengingati guru kerdil ini.....
Budi baik kalian hanya Allah yang membalasnya.....
*
*
*
*
*
Cikgu pinta pada kalian hanyalah................
*
*
*
*
*
*
Manfaatkanlah ilmu baik yang cikgu ajar pada kamu agar menjadi ilmuwan terbilang, anakanda cemerlang dan insan gemilang.
Wassalam.


Monday, May 24, 2010

Yang Ku Pinta Hanyalah...............

Salam. 16 Mei hari tu ialah sambutan Hari Guru Malaysia............dan setiap kali lagu Guru Malaysia dinyanyikan, hatiku libang-libu........sebak rasanya............
*
*
*
*
*
*
2 barang comel kat atas tu ialah pemberian anak muridku daripada Tahun 4 Intelligent....kelas kedua hujung. Sewaktu mula-mula aku ambil alih kelas tersebut (aku kan lapor diri hujung Januari)........kasihan aku tengok diorang ni............sangat ketinggalan berbanding rakan-rakan yang lain..........
*
*
*
*
*
Aku kena mula daripada awal......tunjukkan satu persatu........walaupun kelas ni hampir 100% anak Melayu, tapi masih belum mahir menulis dan berbahasa Melayu dengan cara yang betul........tatkala membaca hasil penulisan mereka, aduhhhhhh................
*
*
*
*
*
Aku terpaksa bertegas dengan mereka..........namun begitu, masih ada ruang untuk kecindan bagi aku...........bagi aku, masa belajar mesti fokus.............masa bersantai, aku boleh menjadi rakan mereka............
*
*
*
*
*
*
Dan aku tahu, ada murid-murid yang tak suka dengan ketegasan aku itu.........sehinggalah aku menerima bungkusan comel tersebut!
*
*
*
*
*
Terima kasih, anak muridku...................tetapi bukan ini yang cikgu pinta......................
*
*
*
*
*
*
Cikgu pinta agar kamu menggunakan dan menyebarkan ilmu yang baik yang cikgu ajarkan pada kamu di samping menjadi ilmuwan terbilang, anakanda cemerlang & insan gemilang, Insya Allah.
Wassalam.

Sunday, May 23, 2010

Temasya Sukan Sekolah : Oh, Penatnya!

Salam. Entry kali ini tiada gambar......sebab sibuk menguruskan murid2 sampai tak ada masa bergambar.......kalau ada pun, pada kamera orang lain. Kamera sendiri? Hmmmmmmmmmm......tertinggal di rumah!
*
*
*
*
*
*
Hari ini, hari aku dimulakan seawal jam 4.00 pagi. Bangun daripada tidur, terus aku siap2 kan beg anak2 sebab hari ni diorang terpaksa 'dihantar' ke klinik abahnya di Jln Semarak, KL. Kebetulan pula....hari ni sekolah aku ada temasya sukan dan abahnya pula terkena giliran bertugas di klinik. Bukan tak mahu tinggalkan budak2 pada jiran........tapi hari ni kan Ahad........faham-faham sahajalah.........
*
*
*
*
*
Jam 5.15 pagi, bergerak menuju ke KL.........tiba di sana jam 5.50 pagi. Alhamdulillah, anak2 tak buat hal walaupun ditinggalkan di klinik.......jam 6.00 pagi, aku bergegas semula ke Putrajaya. Penat sungguh......pagi-pagi Subuh dah berarak ke sana ke mari........sampaikan tercabut tapak getah kasut sukan aku! :(
*
*
*
*
*
*
Alhamdulillah, cuaca menyebelahi acara sekolah aku.........panas terik hingga ke petang.......muka aku tak usah cakaplah.........berpeluh, berminyak, berkilat & berbelang! Malam ni kena sapu krim aloe vera Banana Boat.........
*
*
*
*
*
*
Usai acara, aku tolong cikgu2 Rumah Merah kemas kawasan khemah......jam 2.10 petang, aku bergegas semula ke KL untuk ambil anak-anak............Hilang rasa penat tatkala melihat anak2 berlari-lari mendapatkan aku sebaik sahaja aku tiba.........
*
*
*
*
*
*
Malam ini barulah terasa benar-benar sakit seluruh badan.......kaki lenguh teramat sebab lama berdiri siang tadi.........tunggu anak2 tidur sebab nak sambung kerja-kerja rumah pula.......
Kain baju dah siap basuh hanya menanti untuk disidai. Kain baju yang diangkat tadi menunggu giliran untuk dilipat, peti sejuk nak dibersihkan, lantai rumah perlu dimop, rumah perlu dikemas, kertas peperiksaan menanti untuk disemak.......................esok sekolah bercuti peristiwa sempena temasya sukan.
*
*
*
*
*
*
CUTI????
Aku mana ada cuti..............!
( senarai yang di atas tu menanti untuk dibereskan )
Sekian, wassalam.
( aduiiihhhhh.............sakitnya kaki aku.............tak boleh upload gambar! )

Sunday, May 16, 2010

Main Kahwin-Kahwin





Salam. Ini gambar semasa Pelancaran Bulan Panitia Bahasa Malaysia di sekolah....kami buat gimik istiadat perkahwinan Melayu. Semasa majlis berlangsung, pantun menjadi sulaman kata.
*
*
*
*
*
Natijahnya, budak2 mula jual pantun 2 kerat pada aku....kreatif juga budak2 ni....contohnya :
*
*
*
*
*
"Pergi ke kedai membeli manggis,
Cikgu, ada orang menangis."
*
*
*
*
*
"Jalan-jalan naik kuda,
Cikgu, mana ada!"
*
*
*
*
*
Antara pantun jualan aku pula ialah :
*
*
*
*
*
"Buah cempedak di luar pagar,
Memang cikgu dengar."
(masa ni murid aku menyatakan sesuatu tapi dia fikir aku tak dengar)
*
*
*
*
*
"Petang-petang main guli,
Kenapa kamu seorang aje duri?"
(bertanya kepada seorang murid lelaki yg ahli kumpulannya perempuan semua)
*
*
*
*
*
Akhir sekali..............
*
*
*
*
*
Nasi lemak buah bidara,
Atas para si buah berangan,
Sampai di sini penutup bicara,
Gambar disisip menjadi kenangan.
*
*
*
*
*
Wassalam.


Saturday, May 15, 2010

"Mak, ajar Along..."




Salam. 3 hari lepas memang letih sungguh...apa taknya, latihan rumah sukan dan perbarisan sempena Temasya Sukan Tahunan SKPP 16(1) yang akan tiba pada 23 Mei ini. Sampai kat taska diorang ni dah jam 5.45 petang...singgah kat gerai Atuk beli kuih-muih dan bihun goreng untuk budak2....
*
*
*
*
*
*
Tiba di rumah, bergegas kutip kain di ampaian. Lepas tu punggah beg taska budak2 ni....jerang air panas dan tanak nasi. Mandikan budak2, masukkan kain baju yang kotor dalam mesin basuh.Suapkan makan diorang dan...rehat!
*
*
*
*
*
*
Tiba-tiba, kedengaran suara Along..."Mak, ajar Along." Rupa-rupanya Along nak baca buku nombor yang dibeli 2 hari sebelum tu.Selepas ajar dia membaca, Along ajar adiknya pula! Entah apalah yang dibincangkan...hanya mereka berdua sahaja yang faham.
*
*
*
*
*
*
Lihatlah....Along ajar adiknya membaca sampai tertidur adik di ribanya! Hmmm.........anak oh anak............kalianlah penyeri hidup mak.
Wassalam.

Sunday, May 9, 2010

It's Makan Time...


'Along, baca doalah....'
1 suapan untuk Along


1 suapan untuk Adik


'Mak....sedapnya !'

Salam. Ini gelagat anak2 ku ketika makan. Ya....makan mereka masih bersuap. Bukannya tak bagi diorang makan sendiri tapi lebih selesa bersuap....makan pun banyak, kurang bersepah.
*
*
*
*
*
Masa baca doa, si Adik dah berkali-kali sapu muka "Amin".......lapar sangatlah tu.....yang Along pulak kumat-kamit sama baca doa. Yang bagusnya, diorang akan ingatkan mak untuk baca doa bila dah menghadap makanan macam ni....
*
*
*
*
*
Menu Nasi Goreng Kerabu tu sangatlah simple sebab kami 3 beranak sahaja daripada hari Khamis lepas...abah diorang OS.
*
*
*
*
*
Wassalam.


Saturday, May 8, 2010

Dia Ibuku....

mak yang disayangi....Pn Hasnah Mat

mak bersama anak2 bujangnya
aku & anak2 bersama mak dan anak2 bujangnya


Salam. Dia ibuku....ibuku yang melahir dan membesarkanku dengan penuh kepayahan dan kesusahan....
Tanpanya, aku tiada. Begitu besar jasanya kepada aku....aku sayangkannya walau ku tak pandai menzahirkannya. Selamat Hari Ibu, mak!


Ibu...
kaulah ratu hatiku
nyaring suaramu ibarat kicauan burung
menegur dan memperbetul apa yang khilaf
hatimu seteguh karang
dipukul ombak kau tetap teguh berdiri
Ya Allah...
Kau ampunkanlah dosa ibuku
Berikanlah dia ketenangan dan keselamatan
Rahmatilah dia
Kau peliharalah ibuku sebaik dia memeliharaku
Amin.....

Popular @ Jusco



barang budak2
barang mak budak
Salam. Hari ni Jumaat...sekolah bersurai jam 12.15 tengah hari tapi jam 3.00 petang baru aku meninggalkan perkarangan sekolah....macam biasalah....siapkan apa2 yang patut dulu baru balik.
*
*
*
*
*
Elok sampai kat traffic light depan Pasar Borong Selangor.....aku ternampak iklan "Popular @ Jusco~buka pada 7 Mei 2010. Kerling jam tangan aku....baru 3.20 petang. Kalau ambik budak2 tu...sure tak siap lagi....
(jam 3.30 ptg baru cikgu bangunkan budak2 drpd tidur, mandi & minum petang)
*
*
*
*
*
*
So, aku pun teruskan perjalanan ke Jusco. Mak aihhhh........penuhnya parking..........
(awat la depa ni mai perabih duit tang ni?)
Dapatlah parking dekat dengan pintu masuk Jusco...tak payah menapak jauh2....Aku laju je cari outlet Popular ni......sesampainya aku di situ.....fuhhhh.....ramainya orang!
Atas lantai penuh amoi mata sepet duduk bersila sambil baca buku.....
*
*
*
*
*
*
Banyak buku baru & best tapi kali ni aku cuma nak cari buku untuk budak2 tu je....
Apa yang aku beli? Tu...........yang kat atas tu!

Tuesday, May 4, 2010

Tatkala Aku Sibuk.....




Salam. Ini gelagat anak2 ku tatkala aku sibuk dengan buku2 latihan murid di rumah....
diorang pun sama sibuk nak menyibuk tepi mak....
*
*
*
*
*
*
Ada yang minta pensel, minta buku dan ada juga yang minta nak duduk di riba....
hai....anak oh anak!
*
*
*
*
*
*
Wassalam.
(p/s: hari ni letih betul lepas kendalikan Karnival Bahasa SR Putrajaya di skolah tadi)

Sunday, May 2, 2010

Botol Susu : Entry Edisi Kena Cabar



Salam. Ni satu lagi entry yang aku buat kerana dicabar oleh kawan aku MR.....
*
*
*
*
*
Amacam, MR? Aku boleh challenge kau tak? Ha..ha..ha....kalau nak basuh botol susu setakat sebotol je...memang aku tak suka...sebab tu kumpul bagi banyak2 dulu baru basuh!
Setakat ni tak pernah lah lagi botol susu anak2 aku berkerak atau berdaki kerana terbiar semalaman di bawah sofa atau yang sewaktu dengannya sebab aku train depa supaya bubuh botol susu dalam sink lepas habis minum....dan anak2 aku ikut arahan sebab mak depa garang!
*
*
*
*
*
*
Botol yang bersih kat dalam bakul tu Along yang punya.....tapi kadang2 aku rembat jugak untuk buat susu Adik!
(kena sorok2 sebab Along tau itu botolnya bila dia tengok sticker nama )
*
*
*
*
*
*
Botol yang belum bercuci tu....Along dan Adik yang punya....edisi lewat petang semalam dan malam....pagi ni baru cuci.
*
*
*
*
*
*
MR, terjawabkah soalan kamu itu?
*
*
*
*
*
*
1. Anak siapa paling kuat membotol?
*
*
*
*
*
2. Mak siapakah yang paling malas basuh botol susu anak?
*
*
*
*
*
*
Wassalam.

Saturday, May 1, 2010

Kasut : Entry Edisi Kena Tag






Salam. Entry ini aku buat khas selepas ditag oleh MR, tokey BizzKizz.....kawan aku masa skolah menengah dulu-dulu....
*
*
*
*
*
*
Aku akan ceritakan satu-persatu sejarah hidup kasut2 aku ni
(p/s : macam mana nak upload gambar satu persatu eh?)
*
*
*
*
*
Selipar Pink
Selipar ini aku guna semasa memandu kereta sebab ia sangatlah lentur....harganya murah je sebab aku beli kat kedai RM 2.
*
*
*
*
*
Sandal Putih Berbunga
Yang ni jenama XES...beli dari outlet XES South City Plaza, Seri Kembangan.....pun murah jugak. Aku jarang beli kasut/sandal harga mahal sebab kadang2 cutting kasut tak sesuai dengan bentuk kaki aku. Akan digunakan tatkala nak pi jalan2 dekat2 je....
*
*
*
*
*
*
Sandal Hitam Emas
Satu lagi jenama XES....aku kaut dari outlet XES di Giant Bandar Kinrara. Harga? Pastilah murah.....Yang ni aku buat pakai ke sekolah.....masa pakai sandal ni hari tu....budak2 kata aku pakai kasut mak datin!
*
*
*
*
*
Sandal Coklat
Yang ni jenama Crocodile. Aku beli kat Jusco Equine Park. Harganya dalam RM 59.90 kot....tak ingat dah....Yang ni pun aku buat pakai ke sekolah sebab sangat selesa, ringan dan tak berbunyi bila hentak kaki....walaupun rupanya dah buruk, aku masih suka akan sandal ini.
*
*
*
*
*
*
Kasut Hitam
Kasut ni jenama Bata. Harganya RM 59.90....juga dikaut dari outlet Bata Jusco Equine Park. Kasut ni aku jarang2 pakai.....pakai kalau ada majlis rasmi seperti mesyuarat, taklimat atau bengkel di luar sekolah.
*
*
*
*
*
*
MR, itulah saja koleksi kasut aku buat masa ini. To Syani....bila pulak hang nak buat entry kasut ni?
Wassalam.