Kasih-sayang tiada batasnya...hari ini hilang, esokkan menjelma...

Thursday, December 31, 2009

Rumahku, Syurgaku








Salam.
Kata orang...rumahku, syurgaku....inilah dia rumahku.....walau kecil, namun masih memberi ketenangan kepadaku....tambahan pula dengan kehadiran heroku yang 2 orang itu....

Buat masa ini, aku akan mendiami rumah ini dahulu....Insya-Allah, jika ada rezeki....mungkin boleh memiliki rumah yang lain pula. Aku selesa dengan suasana kejiranan di sini....dekat dengan surau-upgrade jadi surau solat Jumaat, 80% jiran Melayu yang mesra.....lebih kurang macam suasana di kampung juga walaupun kami tinggal di apartmen....dewan serbaguna kat sini dah beberapa kali menjadi venue majlis kahwin....ada yang secara gotong-royong dan ada juga yang tempah katerer. Surau kat sini pun hidup....setiap kali masuk waktu solat, akan kedengaranlah azan......

Sekian.



Masak Cara Aku : Bihun Goreng
Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun cap bintang-rendam dan tos air
2 peket fishball
sedikit ayam
seikat sawi
10 tangkai cili kering-dikisar
2 labu bwg besar

Caranya:
1. Fishball dibelah 4 dan direbus- tos air
2. Ayam dicincang halus dan direbus-tos air
3. Bwg besar dicincang halus
4. Tumis cili kering dan bwg besar sampai pecah minyak
5. Masukkan fishball dan ayam-kacau sebati hingga agak kering, masukkan 2 jemput garam kasar dan sedikit kicap
6. Masukkan bihun dan sedikit air-biarkan bihun lembut dan kuahnya agak kering~api perlahan
7. Masukkan sawi-kacau bihun dan biar seketika
8. Taburkan bwg goreng dan cili merah utk hiasan

Wednesday, December 30, 2009

Gred B - Part 3








Salam. Bertemu lagi.....seperti yang dijanjikan, inilah dia.....................................................

Cantik di mata, cantik di hati!


Sekian.




Mengapa Gred B - Part 2


Salam. Bertemu lagi. Seperti yang dijanjikan, kali ini saya akan uploadkan gambar diaper gred B yang anak2 saya gunakan....walaupun murah, namun masih lagi memberikan kualiti yang diharapkan. Inilah dia......


Alamak...boleh upload yang ini aje.....nanti saya try upload yg lain pulak







Tuesday, December 29, 2009

Mengapa Gred B?

Salam.
Bertemu lagi sekali....dah 2 hari ke sekolah kerana pelbagai jenis meeting.
Baru-baru ni ada kawan saya tanya...mengapa guna diaper gred B dan bukannya yang ada di pasaran?Hmmmm.......mengapa ye? Jawapannya...kualiti dengan harga yang termampu. Mengapa saya cakap begitu? Ini kerana saya ada 2 orang anak lelaki yg masih lagi memakai diaper. Memandangkan saya mencari kualiti...diaper yang terdapat di pasaran luar tidak menepati bajet fulus saya.Kerana apa? Kerana...kualiti yang ditawarkan datang dengan pakej RM yang agak besar juga bagi bebanan kewangan saya setiap bulan. Bukannya saya tidak mahu menggunakan diaper kategori mampu beli tetapi...kualiti serapannya kurang....maksudnya kalau hero-hero saya pakai di waktu malam, pasti akan berlaku banjir kilat! Mana tahan beb...hari-hari mau jemur tilam...
Alhamdulillah...sejak saya menggunakan diaper gred B ini...jarang sekali berlaku banjir kilat pada hero-hero saya...senang cakap anak riang selesa, ibu jimat belanja!Sekalung penghargaan kepada K Anis iaitu tuan punya Kedai Lampin Anis di WMC kerana memperkenalkan diaper ini kepada saya. K Anis juga memakaikan diaper gred B ini kepada 4 orang anaknya sejak anak sulungnya berusia beberapa bulan...dan alhamdulillah...tiada masalah setakat ini. Kini, anak sulung K Anis dah nak masuk darjah 1 beberapa hari lagi.
Pernah juga saya diajukan soalan berikut...diaper gred B kan low quality? Kain renyuk? Cutting senget? Kenapa nak juga guna?
Well, sahabatku...diaper ini diletakkan gred B kerana beberapa sebab berikut:
1) diaper dah siap, lepas QC tetapi semasa berada di atas conveyer belt...tiba-tiba mesin jammed...maka seluruh diaper yg berada di atas conveyer belt itu akan diasingkan utk menjaga kualiti dan nama baik syarikat
2) diaper dah siap tapi sangkut kat QC~berat tak cukup, cutting besar/kecik sikit, lekat tape senget, ada kesan kotoran kat diaper, design gambar lari...diaper akan diasingkan juga untuk menjaga kualiti dan nama baik company
Diaper inilah yang akan ditolak kepada pemborong yang akan menjual kepada negara ketiga. Oleh kerana kos penyewaan kontena yang tinggi, pemborong akan memuatkan sebanyak mungkin diaper dalam satu2 kontena. Sebab itulah diaper ini sedikit renyuk...namun renyuk tidak bermaksud serapan kurang. Ini berdasarkan pengalaman saya...saya pernah bersua muka dgn diaper yg renyuk giler...tapi lps dibetulkan sedikit...saya pun pakaikan pada anak. Ternyata serapannya tetap sama...bayangkan diaper tu dah berat giler...tapi buntut anak saya tetap kering!
Untuk pengetahuan semua, saya menggunakan diaper Europe gred B yang didatangkan dari Jerman. Anak saya menggunakan saiz L dan XL. Saiz L ada 70 kpg/pek dan saiz XL ada 60 kpg/pek. Harganya? Antara RM 35 ke RM 39....itu pun bergantung kpd pembelian. Jika beli banyak, dpt harga murah...dengan serapannya yang bagus, design yang memang cantik...inilah diaper yang saya cari. Sepanjang cuti sekolah ini, anak saya menggunakan 3 kpg diaper sehari dan jadi 4 kpg kalau dah membuang air besar. Ini kerana...diaper Europe ini mempunyai daya serapan minimum 8 jam. Paling menggembirakan saya...ia dtg dengan magic tape dan gambar kartun yg membuatkan anak saya berkata"Mak, cantik!"
So, kepada kawan-kawan pembaca yang berada di sekitar Seri Kembangan, Salak South, Bdr Sri Permaisuri...kalau nak merasai sendiri pengalaman menggunakan diaper gred B...boleh hubungi saya melalui emel cikguina79@yahoo.com atau sms ke 013-6830506.
Sekian, sampai berjumpa lagi.

p/s: Gambar akan saya upload kemudian.

Sunday, December 27, 2009

Baru Nak Mula.....

Salam kpd pembaca (ada ke?) sekalian....harap tak jemu utk terus membaca...org lain dah mula lama...saya baru terhegeh2 nak start...baru merangkak nak buat blog ni...rasa mcm terpanggil jugak nak buat blog ni...byk yg blh dikongsi bersama..apa saja cerita...harapnya saya ni rajin la update blog ni nanti...mgkn cerita yg keluar berkaitan sekolah dan murid2( maklum la..saya ni cikgu), cerita ttg anak2 dan mgkn juga cerita ttg ragam manusia di sekelilingku...siapa tahu..ada perkara yg blh kita belajar daripada cerita2 itu...
Hmmm.....28 Dis 2009 ni sudah mau start kerja semula...mula dgn pelbagai jenis meeting(jam brapa boleh pulang ni?)...seperti biasa, akan kelihatanlah pelbagai jenis ragam manusia...ada yg cool,ada yg xcited, ada yg neutral...masing2 hadir meeting dgn mood yg berbeza. Aku? Seperti selalunya...aku harapkan 2010 ni akan memberi sinar yg lebih indah dan ceria dlm hidupku...hmmm...naik pangkat mgkn?(berangankah?)Atau mgkn juga APC untukku tahun ini? (layakkah aku?) Yg penting...aku berdoa dan berharap agar 2 org puteraku ini...Daniel dan Zahin akan membesar sempurna, cukup makan pakai, sihat dan gembira sentiasa kerana kesihatan dan kegembiraan mereka adalah kekuatan untuk aku terus berjuang! Along, Adik....mak saaayaaaang kamu berdua! Kamulah harta mak yg tiada tukar gantinya!
Nampaknya...org surau dah mula bertarannum...sekejap lagi dah nak Subuh...I have to stop now.Ada masa, kita bertemu lagi....salam.