Kasih-sayang tiada batasnya...hari ini hilang, esokkan menjelma...

Sunday, January 10, 2010

Kisah Kelas Aku

Salam. Bertemu kembali....selepas 9 hari masuk tahun baru...baru kini ada masa untuk update blog ni...awal tahun, sibuk sikitlah...lg pun skolah baru je buka utk sesi baru. Sebut pasal skolah......hmmmm.....ada cabaran baru utk aku tahun ni rupanya....menyesal pulak tak pergi Putrajaya buat rayuan pertukaran hari tu....kalaulah aku tahu....Tahun ni, aku diamanahkan untuk mengajar BM bagi murid-murid Tahun 6 yang tergolong dalam kumpulan pemulihan....kawan-kawan...sudahlah budak2 tu kategori pemulihan....BM pulak ibarat bahasa yang ke berapa entah untuk mereka~aku ajar kat skolah Cina, ok! Adehhhh laaaa....
Tapi kan ....kesian betul dengan budak2 tu...kosa kata BM ada la kot dalam 5% aje...tapi aku agak senang mengajar dalam kelas ini....kurang tekanan berbanding tahun2 lalu....aku rasa la kan, sampai hujung tahun ni...vocab Mandarin aku bertambah lagi....dan aku akan semakin pandai melukis!
Hari pertama, kedua dan ketiga ok lagi....budak2 pun mesra dengan aku....sambil belajar, aku selitkan juga cerita-ceriti untuk mereka bagi mengelakkan mereka bosan....sambil mereka menulis, aku ronda seluruh kelas untuk check kerja mereka~habis tahun ni, confirm la lutut aku sakit giler...dah la sekarang ni pun dah memang sakit
Jeng..jeng..jeng...hari keempat, aku masuk kelas macam biasa....tiba2 terpandang seorang murid baru...tengok namanya....alamak! Tanda namanya background warna kuning la....sah la budak baru ni dari kelas Pendidikan Khas~skolah aku ni satu2nya skolah Cina yg ada Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di KL.....adehhhh la.....hari pertama tu, dia nampak macam ok je....tapinya semua latihan bertulis di papan hitam, kawan sebelahnya yang tolong salinkan....hati aku dah mula cuak sikit....tapi sabarrrrrr!
The next day ( Jumaat), aku masuk lagi kelas tu macam biasa....hari tu ajar tajuk kata ganti nama diri....as usual, aku pun selitkan sedikit cerita....budak2 ketawa sebab cerita tu lucu....rupanya budak PK ni tak boleh ada rangsangan yg mcm tu...dia pun start gelak sampai menggigil-gigil badannya....dia dah tak boleh control dirinya sendiri....keadaan dia yg macam tu membuatkan budak2 lain ketawa lebih kuat....yg girls pulak dah takut....jenuh aku nak betulkan keadaan.....akhirnya....budak PK ni baling buku ke arah kawannya~nasib baik bukan kat aku....lastly, aku suruh budak2 diam....bila budak PK ni tengok org lain diam, barulah dia diam sambil terpinga-pinga! Kawan-kawan, lepas ni entah apa pulak yang akan dibaling olehnya...bimbang jugak aku....mana tahu kot2 lepas ni keluar dari kelas dengan benjol di kepala...na'uzubillah........

p/s: takde gambar sbb waktu mengajar takleh bawa henpon...

2 comments:

  1. Lin, macam mana Lin bercakap dan macam mana Lin menulis di sini, memang buat akak sengih.. sengih dan lepas tu gelak sorang! Anak tengok entah apa la si ibu ni lain macam.. bila tunjuk blog Lin, anak akak kata 'Auntie yang funny tu kan :-)' haah, memang funny tapi berilmu.. keep on your good job. How nice kalau ada berpuluh cikgu macam Lin di serata sekolah kat Putrajaya ni. I only received complaints from my kids about their teachers.. leh kira mana cikgu yang depa enjoy bab learning ni... :-(

    ReplyDelete
  2. Tq k lina...saya ni hanya insan biasa. malulah akak baca blog saya yg entah apa2 ni...

    ReplyDelete